Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Terk Nedeniyle Boşanma Davası

Terk sebebiyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesinde düzenlenmiştir. Özel bir boşanma sebebi olan terk nedeniyle boşanma mutlak bir boşanma sebebi olup ispatı halinde boşanma kararı verilecektir.

Terk nedeniyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 164. Maddesinde ;
“Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilecektir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.” şeklinde düzenlenmiştir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları

Terk nedeniyle boşanma davasının şartları arasında eşlerden birinin, diğer eşi terk etmesi gerekmektedir. Başka Bir deyişle terk eden eşin evlilikten doğan sorumluluklarını yerine getirmemek maksadıyla ortak yaşamı terk etmesi gerekmektedir. Terk iki şekilde gerçekleşebilir.

A) Gerçek Terk

Gerçek terk eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan sorumluluklarını yerine getirmemek maksadıyla eşini terk ettiği tek şeklidir. Gerçek terk haklı bir neden olmadan eşin ortak konuta dönmediği terk şeklidir.

B) Yapıntı Terk


Yapıntı terk eşlerden birinin, diğer eşi ortak konutu terk etmeye zorlamasıdır. Yapıntı terk haklı bir neden olmadan diğer eşin ortak konuta dönmesini engelleme şeklinde de gerçekleşebilir. Ortak konuttan ayrılan eşin ortak yaşama son verme kastı olmalıdır. Örneğin;
Cezaevinde bulunma,
Askerlik sebebiyle ayrı yaşama,
Hastalık sebebiyle ayrı yaşama,
Tutuklanma sebebiyle ayrı yaşama,
Hastalık sebebiyle ayrı yaşama,
Memuriyet sebebiyle ayrı yaşama,
Sınırdışı edilme ayrı yaşama,
Kaçırılma nedeniyle ayrı yaşama,
Karantina sebebiyle ayrı yaşama,
Üniversite okuyan çocuğun yanına ziyarete gitme gibi sebepler terk sayılmamaktadır.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasında Hukuka Aykırı Olmalıdır


Evi terk nedeniyle boşanma davasının açılabilmesi için terk hukuka aykırı olmalıdır. Bir başka deyişle terk eden eşin haklı sebebi bulunmamalıdır. Terk eden eşin ortak yaşama son verme kastı olmalıdır. Eşin canına kastedilmesi, eşe zührevi hastalık aşılanması gibi nedeniyle eşin evden ayrılması terk sayılmayacaktır. Karı koca anlaşarak ayrı yaşamaları durumunda terkten söz edilemez. Terk sebebiyle davet edilen eş akıl hastası olmamalıdır. Akıl hastası eşe terk sebebiyle boşanma davası açılamaz.

Eşler arasında İyi Niyeti Kaldıran ve Devam Eden Dava Bulunmamalıdır.

Terk nedeniyle boşanma davası için eşler arasında iyi niyeti kaldıran ve devam eden dava bulunmamalıdır. Eşlerden birinin diğerini şikayet etmesi nedeniyle açılmış soruşturması varsa eşin ayrı yaşama hakkı vardır. Eşler arasında ceza davası varsa eşlerin ayrı yaşama hakkı vardır. Soruşturma veya kovuşturma bitene kadar ayrı yaşamaları terk sayılmaz. Eşler arasında tedbir nafakası davası da bulunmamalıdır. Tedbir nafakası davasının açılmasından itibaren, dört ay geçmedikçe gönderilen ihtara dayalı boşanma davası reddolacaktır. Eşler arasında devam eden tazminat davasının varlığı yargıtaya göre ihtar göndermeye engeldir. Yargıtaya göre eşler arasında ziynet alacağı, tapu iptal tescil davası bulunmamalıdır. Eşler arasında iyi niyeti ortadan kaldıran her türlü davanın varlığı ihtar göndermeye engeldir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasında Eşlerin Ortak Kararı Bulunmamalıdır


Ayrı yaşama konusunda eşlerin ortak kararı bulunmamalıdır. Eşlerin ayrı yaşama kararına sebep olan durum devam ettikçe terkten söz edilemez. Eşler Arasında Boşanma Davası Veya Ayrılık Davası Bulunmamalıdır.
Eşler arasında hakim tarafından verilmis ayrılık kararı olmamalıdır. Ayrılık kararı verilmesi halinde ortak konutta yaşamayan eş evi terk etmiş sayılmamaktadır. Eşler arasında açılmış bir boşanma davası varsa dava sürecinde eşlerin ayrı yaşaması terk sayılmayacaktır.

Davet edilen Konut Hazır Olmalıdır


Terk eden eşin davet edileceği konut hazır olmalıdır. Konutun davetten en az dört ay önce hazır edilmesi gerekmektedir. Davet edilen konutun bağımsız olması gerekmektedir. Aynı zamanda konutta yeterli yiyecek içecek, eşya ve yakacak hazır bulunmalıdır. İhtarın hukuka uygun olması için davet eden eşin söz konusu konutta ikamet ediyor olması gerekir. Terk eden eşin davet edileceği konutu diğer eş tek başına seçemez. Davet edilen konutun eşler tarafından beraber seçilmesi veya hakim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Aksi halde dava reddolacaktır. Konut davet eden tarafından seçilmişse ve diğer eşin buna itirazı yoksa. Konutun birlikte seçildiği kabul edilmelidir.

Terk Eden Eşe Yapılan İhtara Rağmen Eve Dönmemesi Gerekir


Boşanma davası açılabilmesi için eşin hakim veya noter tarafından yapılan ihtara rağmen eve dönememesi gerekir. İhtarın çekilebilmesi için eşin evi terk etmesinin üzerinden dört ay geçmelidir. Terk eden eşe iki ay içerisinde ortak konuta dönmesi için ihtarda bulunulacaktır. Altı ayın dolmasına rağmen eş ortak konuta dönmemiş ise terk nedeniyle boşanma davası açılabilecektir.

İstanbul Fatih boşanma avukatı, Bakırköy boşanma avukatı, İstanbul boşanma avukatı, Beylikdüzü boşanma avukatı, Esenyurt boşanma avukatı.

Boşanma Davaları Başlıklı Yazımızı Okumak için>>>>>>>>

Boşanma sürecinizin profesyonel hukuk ekibimiz tarafından takip edilmesini isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tel: +905304594230

mailto: cakirattorney@gmail.com

Whatsapp