Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Evliliğin En Az Bir Yıl Sürmüş Olması Gerekir

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmesi gerekmektedir. Ancak bir yıllık süre dava tarihinde dolmalıdır. Lakin aile mahkemesi hakimi bir yıllık süreyi kendiliğinden araştıracaktır. Eşlerin bir yıllık süreyi birlikte geçirmeleri gerekli değildir. Dolayısıyla dava tarihi itibariyle evliliğin bir yılının dolmadığının anlaşılması halinde, davaya çekişmeli boşanma hükümlerine göre devam edilebilecektir.

Eşlerin Birlikte Başvurması Veya Diğer Eşin Davayı Kabulü

Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi gereği anlaşmalı boşanma için dava iki şekilde açılabilir;

  • Anlaşmalı boşanmak isteyen karı koca birlikte başvurarak boşanmayı talep edebilirler.
  • Anlaşmalı boşanmak için eşlerin birlikte başvurmaları şart değildir. Eşlerden birinin açmış olduğu davayı diğer eşin kabul etmesi halinde anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir. Fakat açılmış olan bu davanın Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesine dayanarak, yani evilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesiyle açılmış olması gerekmektedir.

Özel boşanma sebeplerinden birine dayanarak açılmış bir boşanma davasında, davanın herhangi bir safhasında davalı eşin davayı kabulü nedeniyle anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi mümkün değildir. Ancak mevcut davanın ıslahı halinde bu mümkün olacaktır.

Eşlerin Duruşmaya Bizzat Katılması Gerekmektedir

Anlaşmalı boşanma davasını bizzat eşler açabilecekleri gibi avukatları aracılığıyla da davayı açabilirler. Ancak eşlerin bizzat duruşmada dinlenerek iradelerini açıklamaları ve tüm hususlarda anlaşmaları gerekmektedir. Hakim eşleri bizzat dinlemeden boşanmaya karar veremez. Tarafların aynı anda dinlenmesi gerekmektedir. Talimatla dinlenerek boşanma gerçekleştirilemez.
Anlaşmalı boşanma davasında tarafların rızası olmak koşuluyla, taraflar ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla (SEGBİS SİSTEMİ ) bulundukları yerden dinlenebilirler. ( HMK 149 )

Eşlerin İmzaları Alınmalıdır

Anlaşmalı boşanma sonunda tarafların duruşma tutanağını imzalamaları gerekmektedir. Ancak eşlerden birinin imzadan imtina etmesi durumundan davaya çekişmeli olarak devem edilecektir.

Anlaşmalı Boşanmanın Mali Sonuçları

Boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda tarafların anlaşması ve hakimin anlaşma protokolünü uygun bulması gerekmektedir. Boşanmanın mali sonuçları; maddi ve manevi tazminat ile yoksulluk nafakası talepleridir.

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Nafaka

Anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için taraflarca anlaşılan hususların hakim tarafından uygun bulunması gerekmektedir. Eğer nafaka talebi yoksa bu husus boşanma protokolünde açıkça belirtilmelidir. Yoksulluk nafakası anlaşmalı boşanmada talep edilmemişse davadan sonra talep edilememektedir. Ortak çocuk için iştirak nafakası konusunda taraflar anlaşıp bu hususu anlaşma protokolüne ekleyebilirler. Ortak çocuk için iştirak nafakası talep edilmemişse boşanma sonrasında talep edilebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Maddi Manevi Tazminat

Taraflar maddi veya manevi tazminat konusunda anlaşmaları halinde bunu anlaşmalı boşanma protokolüne eklemelidir. Tarafların üzerinde anlaştıkları maddi ve manevi tazminatın mahkeme hakimince uygun bulunması gerekmektedir. ( TMK 174 )

Anlaşmalı Boşanmada Davasında Çocukların durumu

Eşlerin ergin olmayan ortak çocuğu olması halinde, velayetin kime verileceği veya velayetin verilmediği eş ile çocuk arasında kurulacak kişisel ilişkinin boşanma protokolünde düzenlenmesi ve mahkeme hakiminin uygun bulması gerekmektedir.
Ortak çocuk için iştirak nafakası konusunda taraflar anlaşıp bu hususu anlaşma protokolüne ekleyebilirler. Ortak çocuk için iştirak nafakası talep edilmemişse boşanma sonrasında talep edilebilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Gereken Hususlar

Boşanma protokolünde bulunması gereken hususlar özetle şunlardır.

  • Tarafların boşanma yönünde iradeleri
  • İştirak nafakası
  • Yoksulluk nafakası
  • Maddi manevi tazminat
  • Ergin olmayan ortak çocuğun velayeti
  • Ergin olmayan ortak çocukla kişisel ilişki

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Rejiminin Tasfiyesi

Mal rejiminin tasfiyesi anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaşması gereken zorunlu unsurlar arasında yer almamaktadır. Lakin taraflar anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren ayrı bir dava açarak mal rejiminin tasfiyesini talep edebilirler.
Anlaşmalı boşanma davasında taraflar mal paylaşımını istedikleri oranda belirleyebileceklerdir. Dolayısıyla taraflar mal paylaşımını istedikleri oranda yapabilecekleri gibi eşlerden biri boşanma protokolünde mal paylaşımına ilişkin tüm haklarından feragat edebilecektir. Eşlerden biri mal paylaşım davası açma hakkından feragat edecekse bunun açıkça boşanma protokolünde yazılmalıdır. “Tüm haklarımı aldım” veya “nafaka, maddi manevi tazminat alacaklarımı aldım başka talebim yoktur.” şeklindeki ifadeler mal paylaşımı hakkından feragat edildiği anlamına gelmemektedir.

Tel: +905304594230

mailto: cakirattorney@gmail.com

Whatsapp