Tahliye Taahhütnamesi İle Tahliye için kiracının, kiralananı öncelikle teslim alması gerekmektedir. Sonrasında, belirli bir tarihte kiralananı boşaltacağını yazılı olarak taahhüt etmesi gerekir. Kiraya veren, söz konusu tarihte kiralananın tahliye edilmemesi halinde bu tarihten itibaren bir ay içerisinde icraya başvurarak veya öncelikle zorunlu arabuluculuk yoluna başvurup arabuluculukta anlaşamaması halinde dava açarak kira sözleşmesini sona erdirebilecektir.
İcra Takibi
Kiracıyı tahliye etme yöntemlerinden en hızlı olanı tahliye taahhütnamesine dayalı tahliye yöntemidir. Tahliye taahhütnamesinde belirlenen tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi başlatabilecektir. Neticede icra dairesi kiracıya 15 gün içerisinde kiralananı tahliye ve teslim etmesi için tahliye emri gönderecektir. Ancak kiracı kendisine gönderilen tahliye emrine 7 gün içerisinde itiraz edebilecektir. Lakin kiracının itiraz etmemesi halinde, yaklaşık bir ay içerisinde tahliye edilebilecektir. Kiracının itiraz etmesi halinde davacı İcra Mahkemsinde İtirazın Kadırılması Davası açabilecektir.
Kiracı, tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulduğu, imzanın kendisine ait olmadığı veya kira sözleşmesiyle beraber imzalatıldığı gerekçelerleriyle itirazlarda bulunabilecektir. Kiracının itiraz etmesi halinde, itiraz gerekçesine göre kiraya veren veya avukatı İcra Mahkemesinde İtirazın Kaldırılması ya da Genel Mahkemede İtirazın İptali ve Tahliye Davası açabilecektir.
Tahliye Taahhütnamesi İle Tahliye Davası
Kiracının tahliyesi için Genel Mahkemde tahliye taaahhütnamesine dayalı tahliye davasıda açabilecektir. Genel Mahkemelerde açılacak tahliye davası veya itirazın iptali davasında, dava öncesi zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. 6325 Sayılı kanunda yapılan değişiklik ile kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Söz konusu kanuna eklenen 18\B maddesine göre;
MADDE 18/B- (Ek:28/3/2023-7445/37 md.)
(1) Aşağıdaki uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır:
a) Kiralanan taşınmazların 2004 sayılı Kanuna göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler hariç olmak üzere, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar.
b) Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar.
c) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan uyuşmazlıklar.
ç) Komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar.
Türk Borçlar Kanunu’nda Kiracının Tahliye Taahhütnamesi İle Tahliyesine ilişkin özel düzenleme bulunmaktadır.
“MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.“
04/12/2022
Tahliye Davanızın profesyonel hukuk kadromuz tarafından takip edilmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.>>>>>>>>