Tehiri İcra Kararı

İcranın Geri Bırakılması

Tehiri icra kararı, icranın durdurulması veya icranın geri bırakılması şeklinde isimlendirilmektedir. Lakin ilamlı icra takiplerinde, ilamsız takiplerde olduğu gibi itiraz mümkün değildir. Ancak ilamlı takiplerde belirli şartların varlığı halinde icranın geri bırakılması mümkündür. İcranın geri bırakılması birçok karmaşık işlemler içermektedir. Bu nedenle bir avukat tarafından bu işlemlerin yapılması gerekecektir.

Tehiri İcra – İcranın Geri Bırakılması Nedir?

İlk derece mahkemesince verilmiş olan kararın istinaf veya temyiz edilmiş olsa da bir kısım istisnai kararlarda kesinleşme aranmayarak icra edilebilecektir. Alacaklı tarafın ilk derece mahkemesi kararını icra takibine koyması halinde, istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu taraf, teminat veya borcun tamamını depo etmesi halinde İcra Hukuk Mahkemesi’nden Tehiri İcra kararı alabilecektir.

“İİK Madde 36 – (Değişik: 2/3/2005 – 5311/5 md.)

İlâma karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmî bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. Bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.

Tehiri İcra Kararı Nasıl Alınır

İcranın geri bırakılması için borçlu tarafın İstinaf veya temyiz dilekçesinde “Tehiri İcra Taleplidir.” ibaresinin bulunması gerekmektedir. Ödeme emrinin borçluya tebliğinin ardından borçlunun icra dosyasına konu olan dosyanın istinaf veya temyiz edildiğine dair derkenar alması gerekmektedir. Ancak tehiri icra kararının alınmasıyla istinaf ve temyiz aşamalarında icra alacaklısı alacaklarını elde edemeyecektir.

Örnek Tehiri İcra Dilekçesi ( icranın geri bırakılması)

Örnek Derkenar talep dilekçesi

derkenar talep dilekçesi örneği
derkenar talep dilekçesi örneği

Öcelikle derkenar talepli dilekçe ilk derece mahkemesine sunulacaktır. Akabinde mahkeme ön bürosuna veya kalemden derkenar talep dilekçesinin mühürlenmesiyle derkenar alınacaktır.

Ardından derkenar alan borçlunun bunu Mehil Vesikası talep dilekçesiyle birlikte icra dosyasına sunması gerekecektir.

Derkenarın icra dosyasına sunulmasının akabinde icra dosyasına teminat yatırılması gerekmektedir. Teminat nakit veya teminat mektubu ile olabilecektir. Yatırılacak teminatın hesaplanması için icra dairesine bir talep dilekçesi verilmesi gerekecektir.


Örnek Mehil Vesikası Talep Dilekçesi:

mehil vesikası talep dilekçesi örneği
mehil vesikası talep dilekçesi örneği

Mehil vesikası talebine karşılık icra dairesi tarafından hesaplanan tutar nakit veya teminat mektubu olarak yatırılabilecektir. Sonucunda yatırılan tutarın uygun bulunması halinde tensip zaptı düzenlenerek borçluya İcra Mahkemesi’nden tehiri icra kararı getirmesi için 90 günlük süre verilecektir.

Şüphesiz borçlunun bu süre zarfında İcra Hukuk Mahkemesine Başvurarak Tehir-i İcra (İcranın Geri Bırakılmasını ) Talep etmesi gerekmektedir. Borçlu tarafından İcra Hukuk Mahkemesi’ne sunulan tehiri icra talep dilekçesiyle, tehiri icra kararı alınacaktır.


Örnek Tehiri İcra Talep Dilekçesi:

tehiri icra talep dilekçesi örneği
tehiri icra talep dilekçesi örneği
tehiri icra talep dilekçesi örneği2
tehiri icra talep dilekçesi örneği2

03/12/2022


Davanızın profesyonel hukuk kadromuz tarafından takip edilmesi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.>>>>>>>>

Tel: +905304594230

mailto: cakirattorney@gmail.com

Whatsapp