Kasten yaralama suçu TCK’nın 86, 87 ve 88. Maddelerinde düzenlenmektedir.
Kasten yaralama suçunun cezası nekadar?
Basit Tıbbi Müdahale İle Giderilemeyen Basit Yaralama Suçu
TCK’nın 86/1 maddesinde fıkrasında kasten yaralama suçunun basit tıbbi müdahale ile giderilemeyecek temel şekli tanımlanmaktadır. Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyen basit adam yaralama suçunun cezası kanunda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenebirlenmiştir.
TCK m. 86/1 :” Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Basit Tıbbi Müdahale İle Giderilebilen Basit Yaralama Suçu
TCK’nın 86. Maddenin ikinci fıkrasında kasten yaralama suçunun daha az cezayı gerektiren basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hali tanımlanmaktadır; Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek adam yaralama suçunun cezası kanunda 4 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası olarak düzenlenmiştir.
TCK m. 86/2 :” Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.”
Kasten Yaralama Suçunun Daha Ağır Cezayı Gerektiren Nitelikli Halleri (TCK 86/3)
Kasten yaralama suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halleri, TCK ‘nın 86. Maddenin son fıkrası ile 87. Maddesinde düzenlenmiştir.
Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
f) Canavarca hisle,
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır. “
Şeklinde tanımlanarak suçun birinci ve ikinci fıkrada tanımlanan kasten yaralama fiillerinin nitelikli hale gelmesine sebep olan unsurlar sayılmıştır. Bu hallerde verilecek ceza yarı oranında artırılır. Kasten yaralama suçu eğer canavarca hislerle işlenmişse verilecek ceza bir kat artırılır.
TCK 86/3 fıkrasına göre birden fazla nitelikli halin aynı olayda gerçeklemesi halinde bir kez artırım yapılır. Örneğin üstsoya karşı silahla kasten yaralama suçunun işlenmesi halinde ceza bir kez artırılabilir.
Kasten Yaralama Suçunun Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Halleri (TCK87)
Türk Ceza Kanunu’nun 87. Maddesinde kasten yaralama suçunun netice sebebiyle ağırlaşmış halleri düzenlenmiştir.
Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Kasten yaralama suçun sonucunda yukarıda sayılan nitelikli hallerden birinin oluşması halinde verilecek ceza bir kat artırılır.
Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
TCK 87/2 : Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.
(3)Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
Kasten Yaralama Suçu Şikayete Tabi Midir?
Kasten yaralama suçunun basit hali şikayete tabidir soruşturma şikayet ile başlayabilir. Yani basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek adam yaralama suçu şikayete tabidir. Şikayet süresi 6 ay ve mağdur 6 ay içinde şikayetçi olmaması halinde şikayet hakkı ortadan kaldırılır. Şikayetten vazgeçme halinde soruşturma aşamasında takipsizlik, kovuşturma aşamasında ise davanın düşmesine karar verilir.
Basit tıbbi müdahale ile giderilemeyen basit yaralama suçu ve kasten yaralama suçunun nitelikli halleri şikayete tabi olacaktır. Kasten yaralama suçunun nitelikli hallerinde şikayetten vazgeçilmesi halinde kamu davası düşmeyecektir. Dava zamanaşımı 8 yıl olup bu süre zarfında mağdur yahut şikayet hakkı olan herkes istediği zaman şikayetçi olabilir veya savcılık resen soruşturma başlatabilir.
Kasten Yaralama Suçu Uzlaşmaya Tabi Midir?
Kasten Yaralama suçunun basit hali (TCK m. 86/1 ve TCK m. 86/2) ve kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi (TCK 88) uzlaşmaya tabidir.
Korunan Hukuki Değer
Kasten yaralama suçunda kişinin beden bütünlüğü, sağlığı ve sıhhati korunan hukuki değer olarak sayılabilir.
Suçun Maddi Unsurları
Fail
Kasten yaralama suçunun faili herkes olabilir, şüphesiz kanunda suçun faili olmak açısından herhangi bir özellik aranmamaktadır. Kanunun 86. Maddesinin 3. Fıkrasındaki nitelikli halleden bazıları ancak belirli belirli vasıflara sahip kişiler tarafından işlenebilir.
Kasten yaralama suçunun; Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı, Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle ve Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi bu vasıfları taşıyan kişiler tarafından işlenebilir.
Mağdur
Mağdur bakımından da herhangi bir özellik aranmamaktadır, üstelik herkes bu suçun mağduru olabilir. Lakin bir insanın kendisini yaralaması suç oluşturmamaktadır. Ancak mağdur sadece hayatta olan kişiler olabilir. Kasten yaralama suçunun mağduru için herhangi bir özellik aranmamakla birlikte, 86. Maddenin 3. Fıkrasında nitelikli hallerden bazılarının ancak belirli kişilere karşı işlenebileceği nitelikli haller düzenlenmektedir.
Kasten yaralama suçunun; Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı, Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılmasını gerektiren nitelikli haller düzenlenmiştir.
Suçun Konusu
Kasten yaralama suçunun maddi konusunu yaşayan bir insan bedenidir. Ölmüş kişiler veya insan bedeninden ayrılmış vücut parçaları, bedenden ayrıldıkları andan başlayarak bu suçun konusunu oluşturmazlar. Ana rahmindeki cenine yönelik yaralama fiili bu suçun konusunu oluşturmaz, zira vücut dokunulmazlığına ilişkin koruma doğumla başlayıp ölümle sonuçlanmaktadır.
Fiil Eylem
Kasten yaralama suçu serbest hareketli bir suç olup kanunda bu suçun hangi hareketlerle işlenebileceği tanımlanmamıştır. Vücut bütünlüğüne zarar veren tüm fiiller bu suçu oluşturabilir. Yumruk atarak, tokat atarak veya izinsiz olarak saçını kesip ruh sağlığını etkilemek kasten yaralama fiilini oluşturmaktadır.
Kasten Yarama Suçunda Teşebbüs
Kasten yaramanın teşebbüs aşamasında kalması mümkündür. Mağduru yaralamaya yönelik eylemin başarısız olması halinde kanunda sayılan neticelerden biri gerçekleşmeyeceği için kasten yaralama fiili teşebbüs aşamasında kalacaktır. Örneğin mağduru yaralamak amacıyla atılan yumruğun mağdura isabet etmemesi. Ancak kasten yaralamaya teşebbüs özel olarak düzenlenmemiş olup ¼ile¾ oranları arasında cezada indirim uygulanmaktadır.
Kasten Yaralamaya Teşebbüs ve Kasten Öldürmeye Teşebbüs Suçlarının Farkı
Özetle kasten yaralamaya teşebbüs suçu ile kasten öldürmeye teşebbüs suçlarının cezası birbirinden farklıdır. Şüphesiz ikisi arasındaki fark failin neyi amacına göre belirlenecektir.
Kasten Yaralama Suçunun Birden Fazla Kişi Tarafından İştirak Halinde İşlenmesi
Kasten yaralama suçunun iştirak halinde işlenebilir. İştirak halinde;
Müşterek failler tarafından işlendiği hallerde faillerden birinin kasten yaralama fiilinin nitelikli hallerinden birini işlenmesi durumunda? Diğer faillerin nitelikli hal bakımından en azından olası kastla hareket ettikleri tespit edilmedikçe nitelikli halden sorumlu tutulmamaları gerekir.
Kasten yaralama suçuna azmettiren bakımından, azmettirenin kastına göre cezalandırılır. Azmettirenin kasten yaralama fiilinin basit şeklini kastettiği, failinse bu sınırı aşıp nitelikli halini gerçekleştirdiği durumda? Azmettiren suçun basit halinden sorumlu tutulur. Eğer fail azmettirenin kastını aşıp kasten yaralama suçunun netice sebebiyle ağırlaşmış haline sebep olması durumunda? Azmettirenin ağırlaşmış neticeden sorumlu tutulabilmesi için en az taksirle hareket ettiği tespit edilmiş olmalıdır.
Dava sürecinizin profesyonel hukuk ekibimiz tarafından takip edilmesini isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.