Araç Değer Kaybı
Trafik kazası sonucunda onarım gören aracın ikinci el piyasa fiyatındaki düşüşe araç değer kaybı denilmektedir. Kaza yapan araç tamamen onarılmış olsa dahi ikinci el piyasa değeri düşecektir. Ayrıca Tramer kayıtlarına işlenen kaza, aracınızı almak isteyen müşteriler tarafından görülecektir. Kaza yapıp tamir gördüğü anlaşılan araçlar, alıcılar tarafından tercih edilememekte veya fiyatın kazasız muadillerine göre daha düşük olması beklenmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybı başvurusunda bulunabilmeniz için öncelikle;
Trafik kazasında %100 kusurlu olmamanız, Aracınızın kaza sonucunda perte ayrılmaması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması sonucunda karşı tarafın sigorta şirketine başvurarak araç değer kaybı talep edilmelidir. Sigorta şirketine yapılan başvuruda sizden istenen bir kısım evraklar özetle şunlardır.
- Değer kaybı talep beyanı
- Başvuran kişi avukat ise vekaletnamesi
- Trafik kazası tespit tutanağı
- Hasar Ekspertiz Raporu ve ekspertiz raporu faturası.(Ekspersiz işlemse onarım faturası örneği)
- Karşı tarafın sigorta poliçesi
- Poliçede plaka numarası belirtilmemiş ise; sigortalı aracın ruhsat fotokopisi
- Zarar gören araç ruhsat fotokopisi, ehliyet (talep eden kişinin)
- Aracın olay resimleri (kazaya karışan diğer araçlarla birlikte)
- Mağdurun kimlik bilgisi / vergi levhası
- Zarar gören araç sahibine ait banka hesap bilgisi IBAN.
MASAK Yönetmeliği’ne tabi 20.000 TL (01.05.2021’den itibaren 75.000,00 TL olarak revize edilmiştir) üzeri hasarlarda ek olarak aşağıdaki belgeler de istenebillecektir.
Gerçek kişilerde;
Nüfus cüzdan fotokopisi veya T.C. kimlik numarası yazılı ehliyet fotokopisi (üzerinde kişinin ikamet adresi, telefon bilgisi ve imzası bulunan)
İş ve Meslek Bilgisi
Tüzel kişiliklerde;
Faaliyet belgesi
İmza sirküleri
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
İmza yetkilisi/yetkililerinin nüfus cüzdan fotokopisi (üzerinde kişinin ikamet adresi, telefon bilgisi ve imzası bulunan)
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru
Sigorta şirketinin az ödeme yapması veya hiç ödeme yapması halinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru veya dava açma yollarından birine başvuru yapılabilecektir.
Şirketin kısmen ya da tamamen olumsuz veya 15 gün içinde hiç cevap vermemesi halinde, sigorta tahkim komisyonuna başvurulabilecektir. Sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapabilmek için, Tüketici Hakem Heyeti veya dava yoluna başvurmamış olmalıdır. Sigorta tahkim komisyonuna başvuruda istenebilecek belgeler özetleşunlardır.
- Eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu.
- Başvuru sahibine ait kimlik fotokopisi. Tüzel kişiliklerde;
Faaliyet belgesi
İmza sirküleri
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
İmza yetkilisi/yetkililerinin nüfus cüzdan fotokopisi (üzerinde kişinin ikamet adresi, telefon bilgisi ve imzası bulunan) - Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuz örneği.
- Sigorta şirketine yapılan başvurunun kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandığına ilişkin şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı. Fakat 15 iş günü sonunda şirket yetkililerince cevap verilmemişse, cevap verilmediğinin ispatına yönelik belgeler.(Noter ihtarnamesi, İadeli taahhütlü posta veya kargo alındısı, sigorta kuruluşunun evrak kayıt tarihini gösteren suret.)
- Sigorta kuruluşuna gönderilmiş olan müracaat yazısı.
- Sigorta şirketinden alınan cevabın taleplerinizi neden karşılamadığını içeren açıklamalarınızı ve Komisyona yapılan başvurunuzla neyi talep ettiğinizi açık ve somut olarak gösteren beyanınız. (Bu hususlar başvuru formunda da yer alabilir)
- Uyuşmazlık konusunda haklılığı destekleyen tüm belgelerin okunaklı birer sureti. (Mevcut ise sigorta sözleşmesi/ Poliçenin bir suretiyle birlikte)
- Avukat aracılığı ile yapılan başvurularda vekaletname aslı veya vekil tarafından onaylanmış örneği vekalet suret harcı ve baro pulu.
Diğer Belgeler
Ayrıca sigorta tahkim komisyonuna yapılan başvurularda inceleme dosya üzerinden yapılabilmektedir. Gerekli görülmesi halinde duruşma yapılabilmektedir bu nedenle haklılığı ispatlayacak tüm belgelerin sunulması önemlidir. Bu belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kaza anında tutulan kaza tespit tutanağı.
- Araçların kaza sonrası çekilen ve hasrı gösteren araç fotoğrafları. (Kazaya karışan diğer araçla birlikte)
- Hasar Eksper Raporu örneği (Ekspersiz işlemse onarım faturası örneği)
- Aracın ruhsatı.
Bunun yanında araç değer kaybı talebi için zarar gören TBK 72’nci Maddesi gereği ” Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.”
Hakem Kararlarına Karşı İtiraz
Sigorta tahkim komisyonuna yapılan başvurular sonucu verilen kararlara itiraz usulü 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu m. 30/12 maddesinde düzenlenmektedir. Yapılan başvuru ön incelemeye alınarak en geç 15 gün içerisinde esastan görüşülüp görüşülemeyeceğine karar verilecektir. Esastan görüşülmesine karar verilirse tahkim hakemlerince en geç 4 ay içinde karar verilecektir.
Sigorta tahkim hakemlerince 5.000TL’ye kadar verilen kararlar kesindir. 5.000TL üstü kararlar için 10 gün içerisinde bir defaya mahsus karara itiraz edilebilecektir. Bunun üzerine verilen karar komisyon tarafından belirlenen hakem heyetlerince incelenebilecektir. İtiraz üzerine hakemlerce verilen karar kesindir. İtiraz hakkında işin heyete intikalinden başlayarak iki ay içinde karar verilecektir. 5.000 Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir. Lakin 40.000 Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilecektir. Ancak, tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiş olması, talep edilmemiş bir şey hakkında karar verilmiş olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her hâlükarda temyiz yolu açıktır. Temyize ilişkin usûl ve esaslar hakkında Hukuk Usûlü Muhakemeleri Kanunu uygulanır.
Araç Değer Kaybı Tazminat Davası
Sigorta şirketinin kısman ya da tamamen olumsuz cevap vermesi veya kusurlu tarafın zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde dava yoluna gidilebilecektir.
Araç değer kaybı tazminat davalarında, dava tacir olmayan araç işletenine veya sürücü gerçek kişiye yöneltilecekse görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkeme’leridir.
Lakin dava sigorta şirketiyle birlikte araç işletene veya sürücüye karşı açılması halinde Asliye Ticaret Mahkemesinde açılması gerekmektedir.
İstanbul araç değer kaybı. Fatih araç değer kaybı. Beylikdüzü araç değer kaybı. Esenyurt araç değer kaybı.
Araç değer kaybı tazminatı başvurusunu kendiniz yapabileceğiniz gibi, takibi zor ve hukuki bilgi isteyen bu süreci bir avukat yardımıyla da yürütebilirsiniz. Avukat ve hukuki yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.>>>>>>>>