Boşanma Davası
Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli olmak üzere iki yolla yapılabilmektedir. Bunlar anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürede sonuçlanması nedeniyle boşanan taraflar daha az yıpranmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi almak için Anlaşmalı Boşanma yazımızı okuyabilirsiniz.>>>>>
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davaları birçok usuli ve uzmanlık gerektiren işlemlerle ilerlemektedir. Bu nedenle boşanma davalarında avukat tutmamanız halinde, haklı davanızda maddi ve manevi kayıplara uğrayabilirsiniz. Çekişmeli boşanma sebepleri kanunda sınırlı sayıda düzenlenmiştir. Konularına göre birincisi Özel Boşanma Sebepleri ve ikincisi Genel Boşanma Sebepleri olarak ikiye ayrılmıştır.
- Özel Boşanma Sebepleri
- Zina (TMK m. 161)
- Hayata Kast (TMK m. 162)
- Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış (TMK m. 162)
- Suç İşlemek (TMK m. 163)
- Haysiyetsiz Hayat Sürme (TMK m. 163)
- Terk (TMK m. 164)
- Akıl Hastalığı (TMK m. 165)
- Genel Boşanma Sebepleri
- Evlilik Birliğinin Sarsılması (TMK m. 166)
- Anlaşmalı Boşanma (TMK m. 166/3)
- Eylemli Ayrılık Sebebiyle Boşanma (TMK m. 166/4)
Zina Sebebiyle Boşanma, Aldatma Sebebiyle Boşanma (TMK m. 161)
Eşlerden biri eşini aldatması sonucunda aldatılan eş boşanma davası açabilir. Zina nedeniyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesinde düzenlenmektedir.
I. Zina
Madde 161- Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde
zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Boşanma davasında zina fiilinin ispatı her türlü delille mümkündür. Zinanın boşanma sebebi sayılması için aldatan eşin başkasıyla bir defa cinsel ilişkiye girmesi yeterlidir. Ancak tarafların ikrarı veya yemin ile zina fiili ispat edilemez.
Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma (TMK m. 162)
TMK Madde 162- Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü
davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde
bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
Hak Düşürücü Süre
Hayata kast, pek kötü davranış veya onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma davasında boşanma sebebinin öğrenilmesinden itibaren altı ay ve her halde eylemin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden Tarafın Dava Hakkı Yoktur.
Hayata kast, pek kötü davranış veya onur kırıcı davranış, Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen mutlak boşanma sebeplerinden olmasına rağmen af halinde dava açma hakkı düşer.
Hayata Kast Nedeniyle Boşanma (TMK m. 162)
Hayata kast Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve mutlak boşanma sebeplerindendir.
Oysa ki intihara teşvik etmek, hayata kast kavramının içine girerken, öldürme tehdidi hayata kast kavramının içine girmez.
Pek Kötü Davranış Sebebiyle Boşanma (TMK m. 162)
Pek kötü davranış sebebiyle boşanma Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve mutlak boşanma sebeplerindendir. Pek kötü davranışın eşin vücut bütünlüğüne yönelmesi yeterlidir.
Örnek olarak;
- Zulüm
- İşkence
- Acımasızca dayak
- Ağır eziyet
- Anormal cinsel ilişkiye zorlamak
- Aşırı derecede cinsel ilişkide bulunmak
- Aç bırakmak
- Hastalık aşılamak
- Mahzene kapatmak
- Hapsetmek pek kötü davranışa örnek olarak verilebilir.
Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma (TMK m. 162)
Onur kırıcı davranış sebebiyle boşanma Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve mutlak boşanma sebeplerindendir. Onur kırıcı davranış doğrudan davacı eşin kişiliğine yöneltilmelidir, davranış yazılı veya sözlü şekilde olabilir. Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve mutlak boşanma sebeplerindendir.
Onur kırıcı davranışa örnek olarak;
- Hakaret etmek amacıyla saldırı
- Küçük düşürmek amacıyla saldırı verilebilir.
Suç İşlemek ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebiyle Boşanma (TMK m. 163)
Madde 163- Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
Küçük Düşürücü Suç İşlemesi Sebebiyle Boşanma (TMK m. 163)
Küçük düşürücü suç işlemek Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve nisbi boşanma sebeplerindendir. İşlenen suçun küçük düşürücü bir suç olmasının yanında kasten işlenmesi ve suçun evlendikten sonra işlenmesi gerekir. Özetle küçük düşürücü suçları şu şekilde sınıflandırabiliriz;
- Yatgıtay’a göre dolandırıcılık
- Rüşvet
- Zimmet
- Uyuşturucu ticareti
- Hırsızlık
- Kasten adam öldürme
- Fuhuş, cinsel saldırı, istismar, taciz
- İftira, suç üslenme, suç uydurma, yalan tanıklık
- İhaleye fesat karıştırma
- Hileli iflas
- Müstehcenlik gibi suçlardır.
Küçük düşürücü suç işlemek sebebiyle boşanma davasıyla ilgili olarak hak düşürücü süre öngörülmemiştir.
Haysiyetsiz Yaşam Sürme Sebebiyle Boşanma (TMK m. 163)
Haysiyetsiz yaşam sürme Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen özel ve nisbi boşanma sebeplerindendir. Bunun yanında haysiyetsiz yaşam sürmenin koşulları şunlardır;
- Haysiyetsiz hayat gerçekleşmelidir
- Haysiyetsiz hayat sürekli olmalıdır
- Haysiyetsiz hayat yaşamak sebebiyle ortak yaşam çekilemez olmalıdır
- Haysiyetsiz hayat evlenmeden sonra gerçekleşmelidir.
Haysiyetsiz yaşam sürmeye olarak kumar oynamak, fuhuş yapmak, fuhuş yaptırmak, sürekli olay çıkartmak örnek olarak verilebilir.
Terk Sebebiyle Boşanma (TMK m 164)
Türk medeni kanununda terk nedeniyle boşanma şu şekilde tanımlanmıştır:
“Madde 164- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.”
Kanunda da görüldüğü üzere terk edilen eş dava açmak için öncelikle 4 aylık sürenin dolmasını beklemelidir. Bu sürenin dolmasından itibaren hakim veya noter vasıtasıyla yapacağı ihtarla, terk eden eşin 2 ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği, dönmemesi halinde ortaya çıkacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur.
Ortak konutu terk etmeye zorlayan eş, terk nedeniyle boşanma davası açamaz, açılması halinde reddedilmelidir.
Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma (TMK m. 165)
Eşim akıl hastası bu durumda boşanabilir miyim? Akıl hastalığı sebebiyle boşanama davası Türk medeni Kanunu’nun 165’inci Maddesinde görüldüğü gibi şu şekilde tanımlanmıştır;
“Madde 165- Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.“
Akıl hastalığının boşanma sebebi olabilmesi için elbette iyileşemezlik ve çekilemezlik koşulları gerekmektedir. Akıl hastalığının geçici olması durumunda, eşin akıl hastası olması nedeniyle boşanma kararı verilemeyecektir. Açılan davada eşin akıl hastası raporunun olması yeterli olmayıp, Adli Tıp’tan alınacak akıl hastası raporuna ihtiyaç vardır.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeniyle Boşanma (TMK m. 166)
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 166’ncı Maddesinde söyle düzenlenmiştir;
“Türk Medeni KanunuMadde 166- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.“
Evlilik birliğinin temelden sarsılması nisbi bir boşanma nedenidir. Bu sebeple boşanma sebebinin var olup olmadığını hakim taktir edecektir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanmanın şartları şunlardır;
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması en az eşlerden biri veya ikisi için ortak hayatın sürdürülmesinin beklenemeyecek derecede olması
- Davalının, davacının daha ağır kusurlu olduğunu ileri sürmemiş veya sürülen itiraz kabul edilmemiş olmalıdır.
Eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğer eşin davasını kabul etmesi ve evlilik en az bir yıl sürmüş ise evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır.
Eylemli Ayrılık Sebebiyle Boşanma (TMK m. 166/4)
Eylemli ayrılık sebebiyle boşanma davası Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi’nin 4. Fıkrasında şu şekilde düzenlenmiştir;
” TMK m. 166/4
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir. “
Eylemli ayrılık sebebiyle boşanmanın gerçekleşmesi için daha önce bir boşanma sebebine dayanılarak açılan davanın reddedilmiş olması ve bu hükmün kesinleşmesi gerekmmektedir. Sonuç olarak hükmün kesinleşmesinin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen ortak hayat kurulamamış olmalıdır.
İstanbul boşanma avukatı
Hukukun tüm alanlarında hizmet vermekle birlikte Çakır avukatlık ofisi olarak, anlaşmalı boşanma avukatı veya çekişmeli boşanma avukatı olarak hizmet vermekteyiz. İstanbul’un tamamında hizmet vermekle birlikte ayrıca yoğun olarak hizmet verdiğimiz bölgeler şunlardır.
- İstanbul boşanma avukatı
- Fatih avukat
- Eyüpsultan avukat
- Bakırköy avukat
- Küçükçekmece avukat
- Avcılar avukat
- Beylikdüzü avukat
- Esenler avukat
- Şişli Avukat
Boşanma davanızda hak kaybına uğramamak ve uzman avukatlarımızdan destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.>>>>>
Pingback: Zina (Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası - Çakır Hukuk Bürosu
Pingback: İstanbul Fatih Boşanma Avukatı - Çakır Hukuk Bürosu
Pingback: Bakırköy Boşanma Avukatı - Çakır Hukuk Bürosu
Pingback: 2023 Avukat Vekalet Ücreti - Çakır Hukuk Bürosu